Starten met de ambtelijke geschiedenis?

  Jeroen Pepers
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Jeroen Pepers 1446 dagen geleden Reacties (12)

  De geschiedenis van het Nederlandse Koninkrijk kenmerkt zich mede door een zich sterk ontwikkelend overheidsapparaat. Het denken over de rollen en de functies van de overheid laat een turbulent en een dynamisch beeld zien. Op diverse niveaus, bestuurslagen, werd een scala aan taken en werkzaamheden uitgevoerd. Dat ging niet vanzelf. Creativiteit, doorzettingsvermogen, verbindingskracht en accuratesse waren nodig om een werkende bureaucratie te ontwikkelen. De resultaten en successen werden (en worden) logischerwijs aan de politieke bestuurders toegeschreven. Dat geeft niet altijd een goed beeld van de inspanningen of vakmanschap die nodig waren om dit te realiseren en te bereiken. Ook werden er, al dan niet met de beste bedoelingen, fouten gemaakt door het ambtelijke apparaat. De bureaucratie kende ook haar zwarte bladzijden in de geschiedenis.

  We willen met de geschiedenis van de ambtenaar dit handwerk in beeld brengen. Om zo de geschiedenis van een grote groep medewerkers, de ambtenaren, een gezicht te geven. We willen dat doen door middel van het beschrijven van een honderdtal resultaten van het ambtelijke werk. Het gaat daarbij om het ambtelijke werk tijdens het bestaan van het koninkrijk en in alle lagen van het overheidsapparaat (gemeenten, provincies, waterschappen, rijk etc) en alle geografische uithoeken van dat koninkrijk. Deze honderdtal portretten van de betrokken ambtenaren worden in chronologische volgorde gepresenteerd in boekvorm om daarmee het algemene beeld van de lezer te verrijken met dit honderdtal.

  Tot slot willen we ook in het proces zelf dat vakmanschap terug laten komen: door samen als ambtenaren te werken aan dit project. Via deze site kun je je aanmelden om mee te doen, mee te schrijven en mee te denken. Wij, Davied van Berlo en ik, hopen van harte dat je net zo enthousiast wordt over dit idee als wij en dat je met ons start met deze geschiedenis van de ambtenaar!

  Lees verder!

   


  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • John Stienen
    John Stienen 1276 dagen geleden

    Ik reageer ook even hier omdat de naam van Marianne Tellegen ook viel in mijn gesprek gisteren met de zoon van Mom Wellenstein. Dat gesprek ging over veel zaken en uiteraard zijn we dieper ingegaan op de carrière, waarbij ook zijn werk bij het Kabinet aan de orde kwam. 

    • Davied van Berlo
     Davied van Berlo 1309 dagen geleden

     Emile, dank voor de tip. Ik ga ernaar kijken!

     • Emile Berger
      Emile Berger 1309 dagen geleden

      Als het om vrouwen gaat, waarom dan niet A. Tellegen, de belangrijke Directeur van het het Kabinet van de Koningin? Veel invloed, vooral achter de schermen!

      • Marlies van Eck
       Marlies van Eck 1314 dagen geleden

       Fijn! stel ik zeer op prijs! dan kan ik nl aan de hand daarvan bekijken of ik met een goed voorstel kan komen. 

       • Davied van Berlo
        Davied van Berlo 1318 dagen geleden

        @Marlies Ik kan je in contact brengen met Bert van der Zwan bij BuZa, indien gewenst!

        • Marlies van Eck
         Marlies van Eck 1319 dagen geleden

         Super leuk. Ik draag Carel Jan Schneider met liefde voor. Als we de archieven van buza in zouden kunnen zou het helemaal fantastisch zijn,!

         • Davied van Berlo
          Davied van Berlo 1406 dagen geleden

          @Dick Ik kan die publicatie zo snel niet vinden op internet. Kun je een link toevoegen aan de bronnenlijst?

          @Margreet, Martin, Dick Dank voor jullie aanbod een portret te schrijven! Er zijn genoeg kandidaten ;-)

          • Margreet Zeemering
           Margreet Zeemering 1407 dagen geleden

           Leuk idee! Ik lever graag een bijdrage,

           Margreet Zeemering

           • Dick van den Bosch
            Dick van den Bosch 1408 dagen geleden

            Jeroen,

            Mooi initiatief! Er kan niet genoeg geschiedenis geschreven worden. Ik wil wel een bijdrage leveren, zal nog even nadenken over wie. Meijers wellicht, auteur van het nieuw Burgerlijk Wetboek. Maar misschien zijn er anderen die dat beter kunnen.

            Relevant voor dit project lijkt mij ook de tweedelige publicatie van het CAOP uit 1999 "200 jaar werken bij de overheid" waarin de geschiedenis van de ambtenarij mooi wordt beschreven en waarin ook tal van interessante ambtenaren de revue passeren. Ik zal daar nog eens in bladeren en proberen er wat suggesties uit op te diepen.

            Dick van den Bosch

            • Martin Deinum
             Martin Deinum 1408 dagen geleden

             Hallo Jeroen,

              

             leuk initiatief. Ik doe graag mee met schrijven, nu alleen nog een interessante ambtenaar verzinnen. Er komt zo niets bij me op, maar ik zal er eens over denken.

              

             Groet,

              

             Martin

            Meer ...

            Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers