Riek Bakker – de reuzin van Rotterdam

  André Rodenburg
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door André Rodenburg in de groep Ambtenarengeschiedenis! 1273 dagen geleden

  Bij 1991 (Vinex; portret Hans Leeflang) hoort nog een kader over Riek Bakker:

  Riek Bakker – de reuzin van Rotterdam

  Prof. Ir. H. E. (Riek) Bakker (Amsterdam, 1944) groeit op – als enige meisje naast zeven broers – als dochter van een kantonrechter in Meppel. Zij studeert Tuinbouw en Landschapsarchitectuur in Boskoop en Rotterdam. Na enige jaren advieswerk in loondienst richt ze in de jaren ’70 bureau Bakker & Bleeker op, dat vooral werkt aan groen in uitbreidingswijken in de gemeente Rotterdam. Van 1985 tot 1993 is zij daar directeur Stadsontwikkeling, later:  Stedebouw en Volkshuisvesting. In deze periode komen spraakmakende projecten tot stand als de Beurstraverse (‘Koopgoot’), de Kop van Zuid, het Museumpark, en de Noordrand nabij de luchthaven Zestienhoven.

  Daarna richt zij met een partner een adviesbureau op voor stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur: BvR. Eigenlijk Bakker & Van Rijs, maar iedereen noemt dit het ‘Bureau van Riek’. Tegelijkertijd is zij hoogleraar – als een van de weinige vrouwen – aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. Het bureau (sinds 2004: Riek Bakker Advies) is betrokken bij tal van Vinex-wijken (Groot-Roombeek, Leidscheveen, Leidsche Rijn), spoorzones en centrumprojecten en als adviseur op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en gebiedsontwikkeling voor het ministerie van VROM en als ambassadeur aanbesteding voor het ministerie van EZ.

  Een plan voor een 140 meter hoge kantoortoren in Utrecht ('de Piek van Riek') gaat niet door, maar in het kader van Culturele Hoofdstad 2001 wordt zij uitgeropen tot 'Reus van Rotterdam'. Riek Bakker wint zowel de Maaskantprijs (1994) voor architectuur met haar werk in Rotterdam als de Aletta Jacobsprijs (2006) voor emancipatie van vrouwen in een ongebruikelijk vakgebied.

  Riek Bakker Advies:
  http://www.riekbakker.nl/

  Architectuur in Rotterdam: http://www.architectuurinrotterdam.nl/architect.php?architectid=30&lang=nl

  TU Eindhoven:
  http://web.tue.nl/cursor/html/cursor4019971998/cursor12/pag5a.htm

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers