Officier van justitie Koos Plooij: 2002 De moord op Fortuyn: een strafzaak zonder vergelijkingsmateriaal?

  Nelly Spanjersberg
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Nelly Spanjersberg in de groep Ambtenarengeschiedenis! 1270 dagen geleden
  Officier van justitie Koos Plooij: 2002 De moord op Fortuyn: een strafzaak zonder vergelijkingsmateriaal?

  Officier van justitie Koos Plooij

  2002 De moord op Fortuyn: een strafzaak zonder vergelijkingsmateriaal?

  Koos (Jacobus) Plooij geboren in 1962 in omgeving Utrecht

  1974- 1980: gymnasium in Utrecht.

  1980-1984: studie rechten in Utrecht

  1985-1991: raio-opleiding (rechtbank en parket Utrecht)

  1991-1998: officier van justitie in Utrecht (vooral milieustrafrecht)

  1998-2004: officier van justitie te Amsterdam (zware criminaliteit)

  2004-heden: officier van justitie landelijk parket (zware criminaliteit)

  Plooij is plv. advocaat-generaal bij het hof te Amsterdam en lid van de Centrale Toetsingscommissie van het OM.

  Begin van carriere
  Plooij begon zijn carrière in 1991 als officier van justitie in Utrecht. Hier behandelde hij zowel milieu- en jeugdzaken alsook de veel voorkomende en de zware criminaliteit. In 1998 stapte Plooij over naar het parket in Amsterdam om zich uitsluitend met zware criminaliteit bezig te houden, met een nadruk op strafrechtelijke onderzoeken naar de zogenoemde 'Hollandse' netwerken: een groep die actief en geworteld is in de Nederlandse onderwereld.

  Hij verwierf bekendheid als aanklager in de zaken tegen Mink K., Charles Z., de lijfwacht van Sam K. en in de onderzoeken naar een aantal geruchtmakende liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu (onder wie Jan F., Sam K., Cor van H., Magdi B. en John M.)

  Strafzaak vervolging  moordenaar Pim Fortuyn
  Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn in Hilversum vermoord, negen dagen voor de parlementsverkiezingen.  Voor de politieke partij van Pim Fortuyn, de LPF, was een grote overwinning voorspeld.

  Koos Plooij vervolgde als officier van justitie Pim Fortuyns moordenaar Volkert van der G.
  Hij eiste levenslang, maar in die eis ging de rechtbank niet mee. Van der G. kreeg achttien jaar.

  In de media en in de strafzaak is de moord op Fortuyn verschillend gelabelled. Aan de ene kant werd gesproken over de eerste politieke moord in Nederland na die van de gebroeders de Witt in 1672. In het strafproces werd door Plooij aan de andere kant volgehouden dat het Volkert van der G. om het milieu en de dierenrechten ging. 
  Advocate Britta Böhler, die Volkert van der G. bijstond, noemde de moord op Fortuyn één van de zwaarste zaken die ze ooit gedaan heeft. Door de mediadruk, maar ook door de opstelling van het OM en Koos Plooij. Ze noemde Plooij een gedegen werker, maar ook berekenend en af en toe star. Plooij wordt als een echte crimefighter gezien. Heeft veel over voor zijn doel om iemand veroordeeld te krijgen.
  Tegen zijn beleid om zich niet te uit te laten over zaken waar hij bij betrokken is, gaf hij wel een interview aan de Volkskrant na het vonnis in de zaak van der G.
  Dit leverde hem niet alleen binnen de Amsterdamse rechtbank, maar ook daarbuiten en breder binnen het OM kritiek op. Men vond het niet chique om vlak na een vonnis, in een zaak die ook nog eens in beroep naar een hogere rechter gaat, zo uitvoerig een uitspraak te becommentariëren.

  Vervolg van carriere in aanpak van zware criminaliteit.
  In een interview in Ars Aequi zei Plooij: “Ik ben geen zendeling. Maar ik vind het mooi om iets te doen voor de publieke zaak.”
  “De donkere kant van de samenleving. Het heeft iets spannends om daar mee bezig te zijn”, vindt Plooij. De zware criminaliteit boeit hem het meest. Daarom ging hij van Utrecht naar Amsterdam. En hij vertrok naar het landelijk parket toen daar de zware criminaliteit werd ondergebracht.
  Zijn overgang zou ook het gevolg zijn van wat er op 1 augustus 2003 gebeurd zou zijn. Zoals Plooij later openbaarde kwam er die dag een advocaat bij hem met de waarschuwing dat Albanese huurmoordenaars op weg waren om hem te vermoorden. Op stel en sprong werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Plooij werd permanent bewaakt, hij kon niet meer naar huis. Plooij kreeg felle kritiek voor het feit dat hij in een tv-interview met Paul Rosenmöller in 2004 verklaarde dat een advocaat hem had getipt over de bedreiging. Met name strafpleiters vielen over hem heen omdat hij de hele advocatuur in diskrediet had gebracht. De kwestie leidde ook tot een stevige botsing van Plooij met toenmalig voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, Joan de Wijkerslooth. Die gaf het landelijk parket geen toestemming om een criminele getuige te gebruiken in het onderzoek naar de bedreiging. De getuige was te onbetrouwbaar, vond De Wijkerslooth.”

  Sinds 2004 leidde hij (met anderen) onder meer het het onderzoek van de Nationale Recherche tegen Willem H. en anderen, verdacht van georganiseerde afpersing van een aantal vastgoedhandelaren, onder wie de in mei 2004 vermoorde Willem Endstra. In 2005 werd hij ook toegevoegd aan het onderzoek van de Nationale Recherche naar de zogenoemde Hofstadgroep rond Mohammed B., verdacht van terroristische misdrijven.

  Afspraken met kroongetuigen?
  Plooij geldt binnen het Openbaar Ministerie als een pleitbezorger van het opsporingsmiddel van afspraken met kroongetuigen. Plooij schreef ook een artikel in het tijdschrift Trema waarin hij pleitte voor het flexibeler toepassen van de regels bij het sluiten van ‘deals’ met criminelen.

  Bron: http://vorige.nrc.nl/nieuwsthema/holleeder/article1836942.ece/Een_officier_zonder_dubbele_bodem

  Andere bronnen over OvJ Koos Plooij en (ook andere) andere strafzaken:
  http://www.elsevier.nl/Algemeen/nieuws/2007/5/Officieren-in-het-nauw-ELSEVIER122900W/
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/871781/2007/12/21/Nieuw-succes-voor-officier-Koos-Plooij.dhtml

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers