Op zoek naar 100 ambtenaren

Laatst bijgewerkt op 1411 dagen geleden door Davied van Berlo Reacties (51)

Het doel is om honderd verhalen van ambtenaren te verzamelen die gezamenlijk een beeld schetsen van de geschiedenis van het koninkrijk en inzicht geven in (en hopelijk ook waardering voor) het werk van ambtenaren. Bij die zoektocht kunnen we jouw hulp gebruiken!

In deze wiki verzamelen we ideeën en werken we toe naar een definitieve lijst. Dit is een brainstorm, dus voeg je ideeën toe door te reageren onderaan een van de pagina's hieronder.
 

Het samenstellen van de lijst
Uiteraard willen we dat we een zo volledig mogelijke lijst krijgen. Bekijk de onderwerpen en personen die tot op heden zijn aangedragen. 
Deze onderwerpen kunnen in de lijst voorkomen omdat


Bronnen

Als je iemand wil zoeken voor in de lijst, dan kun je gebruik maken van één van deze bronnen op internet:

Veel succes!

 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Davied van Berlo
   Davied van Berlo 1319 dagen geleden

   Aike, ik heb hem op de lange lijst gezet. Dank!

   • Aike van der Ploeg
    Aike van der Ploeg 1320 dagen geleden

    Hebben we eigenlijk wel een rijkslandbouwleraar? Ik denk dan met name aan Jakob Elema, van uitzonderlijk belang geweest voor de modernisering van de landbouw in Nederland. Zie http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Jacob_Elema. Biografieën van Hoppenbrouwers als aangegeven in het wikipedia-lemma maar ook van Willem Foorthuis in Drentse biografieën deel 4.

    • Marianne Ringma
     Marianne Ringma 1335 dagen geleden

     Ik wil wel een portret schrijven over Van Niftrik - 1833-1910, Rijkswaterstaat en Stadsingenieur Gemeente Amsterdam (al in de lijst). Als voormalig ambtenaar van Amsterdam en inwoner van De Pijp vind ik dat leuk. Te denken hierbij valt ook aan Jan Ernst van der Pek (1865-1919) en Arie Keppler, van 1915 tot 1937 directeur van de Gemeentelijke Woningdienst van Amsterdam.

     Ook een goed figuur voor de lijst lijkt mij Arie Querido, (1901-1983), is een belangrijk man geweest voor de GGZ (GGD) in Amsterdam en daar buiten. 

     Deze mannen wil ik voor mijn rekening nemen (onderzoek, schrijven). 

     • Davied van Berlo
      Davied van Berlo 1352 dagen geleden

      @Diete, dank. We gaan er morgen mee aan de slag!

      • Diete Oudesluijs
       Diete Oudesluijs 1352 dagen geleden

       Graag even bericht of jullie mijn aanmelding plus motivatie hebben gekregen (6-8 biografieën, m.n. Mom Wellenstein, evtl. deel oorlog/verzet, Consul Millenaar (o.a. Bundesverdienstkreuz, Ereburger Berlijn, in de oorlog in ambassade Berlijn), Freek Bischoff van Heemskerck, stalmeester Hof, gen. cavalerie, inzet ruitersport en oud-gevangene Sachsenhausen e.d. incl. 'nazorg' medeslachtoffers, iemand uit de kring van bij illegaliteit betrokken ambtenaren, m.n. gemeentelijke bevolkingsregisters - evtl. met portretje Lentz als tegenhanger; ambtenaar uit de sfeer Arierverklaring/loyaliteitsverklaring, indien ambtenaar Prof. Oranje, rector magn. VU, dienstreis in D om studenten in Arbeidsinzet weer terug te halen, aanbod onderduikadressen. Interessant: Hirschfeld.

       • Davied van Berlo
        Davied van Berlo 1363 dagen geleden

        @Lany Dank voor je bijdragen. Lijkt het je leuk om een of meer portretten voor je rekening te nemen?

        • Lany
         Lany 1364 dagen geleden

         Leuk initiatief. Een paar namen die prominent waren in WO II mogen zeker niet ontbreken, ook al zijn ze soms controversieel, ze zijn allen 'markant'. S.L. Louwes is terecht al genoemd, dankzij zijn inspanningen is hongersnood grotendeels voorkomen. Meer omstreden was HM Hirschfeld, de hoogste ambtenaar in NL tijdens WO II, die steeds moest schipperen met de Duitsers. En ook Jacob Lentz mag niet ontbreken, sinds '36 hoogste ambtenaar van het bevolkingsregister, die voor de bezetter een bijna niet na te maken persoonsbewijs ontwierp (veel beter dan het duitse ontwerp) en zo indirect bijdroeg aan de dood van velen.

         • Davied van Berlo
          Davied van Berlo 1364 dagen geleden

          @Sander Ik heb hem toegevoegd! Ben je er dinsdag ook bij op de auteursbijeenkomst?

          • Sander van Bladel
           Sander van Bladel 1366 dagen geleden

           Pieter Vreede (1750-1837), reeds bestuurslijk actief in de Bataafs-Franse tijd (1795-1798). Door een staatsgreep kwam er een einde aan die carrière. Daarna bedelde hij om een baan als ambtenaar en werd uiteindelijk commies en belastingadministrateur (1816-1837).

           • Davied van Berlo
            Davied van Berlo 1367 dagen geleden

            @Gabrielle Dank voor je bijdrage. Je bent de tweede die Victor noemt inderdaad!

            @Aike Dank, ik heb hem toegevoegd!

           Meer ...

           Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers